Besalú, 5 y 6 oct. 2019

logo liberisliber.com
contacto / boletín
ca es en

LIBROS

La carpeta és blava - Libros

Laurus novilis
Premio Liberisliber Pensa 2017
Labreu
La carpeta és blava

Un bon dia en Iakim, arquitecte barceloní instal·lat a l’Empordà, entra en un bar i contempla estupefacte uns clients habituals que intercanvien dards enverinats. Les ofenses van pujant de to i l’espectador està convençut que arribaran a les mans. Però no, només s’estan collonant. El collonar és una forma cantelluda de sentit de l’humor. No és una singularitat empordanesa, però en aquestes terres està considerat disciplina olímpica.

En aquest llibre blau, hi trobareu les actes d’una llarga i accidentada nit en blanc i la conversa entre l’autor ―nascut al «triangle de les Bermudes» entre Begur, Palafrugell i Regencós― i el nouvingut de Can Fanga. És una versió nostrada i hilarant del mètode socràtic («collona’t a tu mateix») entre birres, vi negre, sonsos i una freda lluna creixent. Però no oblidem que l’humor és una cosa ben seriosa: el menú inclou viandes ben variades. Aquesta carpeta blava ve tan farcida que cap lector es quedarà amb gana. I n’hi ha per llepar-se els dits.

LIBRO GANADOR DEL PREMIO LIBERISLIBER PIENSA 2017

Valoración del jurado (extracto)

A medio camino entre el ensayo, la novela y casi podríamos decir el surrealismo. El autor consigue adentrarnos en aquello más esencial de l'Empordà, su carácter más genuino y personal, el de "acollonar" los unos a los otros. Así pues, podríamos decir que La carpeta és blava es un ensayo sobre el "acollonament". Por quien no lo sepa, los ampurdaneses tienen la manía de tratar sus amigos mal. No un "mal" malo, valga la redundancia, sino lanzando dardos envenenados sobre las bajezas personales más marcadas de cada individuo. Mariano José de Larra en uno de sus Artículos dice: "Quien fuese tan amigo para tratarme tan mal". Amigos, "acollonar" es eso, ser suficiente amigo para faltar al respeto sin perder la amistad. Adrià Pujol consigue explicar esta interioridad genuina a través de un relato novelesco relleno de citas, escenas cómicas y sobre todo mucho "acollonament"!

- Josep Pujol

Actividades relacionadas con este libro:


Vídeos y podcasts