logo liberisliber.com
ca es en

LLIBRES

Polifem, el beverri - Llibres

Vibop
Polifem, el beverri
  • (Joma) (autor)
  • 32 p.

Polifem, el beverri és una peça de l’artista Joma. Conté un leporello (o desplegable en forma d'acordió), que recrea el cant del Ciclop de l'Odissea d'Homer, i es completa amb un opuscle amb la versió de Carles Riba.

La coberta i contracoberta fan de carpeta d’aquesta obra, que ha salvat dificultats tècniques mecàniques importants i que, per altra banda, ha necessitat una part d’elaboració manual: el leporello s’ha plegat a mà i també s’han fet un a un els forats de la coberta de la plaquette. Joma (Josep Maria Rius i Ortigosa) és un artista visual que ha dedicat una bona part de la seva trajectòria a fer de ninotaire per a diaris i revistes. Els seus dibuixos són d’idees, que ben sovint remeten als clàssics. Al llarg de quatre dècades Joma ha aprofundit en el coneixement de l’Odissea i la Ilíada d’Homer. Sobretot l’Odissea, que l’ha llegida i interpretada des de molts vessants, també el gastronòmic i vinícola.

Joma ens ha mostrat que el viatge d’Odisseu de tornada a Ítaca és ple de referències vinícoles. En aquesta plaquette de la col·lecció Envinats, la número 8, l’artista ha triat el cant del Ciclop, perquè és un dels episodis en què el vi té un paper determinant.