logo liberisliber.com
ca es en

LLIBRES

Germà - Llibres

Laurus novilis
Premi Liberisliber Narrativa 2019
L'Altra
Germà
  • David Chariandy (autor)
    Marc Rubió (traducció)
  • 184 p.
  • català

Som a l’estiu de 1991, en plena onada de calor. El Park és un complex d’edificis baixos, cases adossades i blocs de pisos de formigó on hi viuen milers de persones que lluiten per trobar feina, cuidar-se els uns als altres i qui dia passa, any empeny. Com molts dels seus veïns, Michael i Francis són fills d’immigrants: el pare va desaparèixer i la mare va venir de Trinitat amb el somni de convertir-se en infermera i, en canvi, combina tres feines, viatja en autobusos durant hores i torna a casa tan esgotada que de vegades no pot ni dormir. Mentre ella lluita per tirar endavant, els seus fills Michael i Francis aprenen els codis per sobreviure al Park. La història salta entre els anys noranta, l’adolescència de Michael i Francis, i el present, en què tot és més fosc i més trist, i Chariandy revela un món de violència i esperances frustrades en què els lligams familiars, delicats i indestructibles, són imprescindibles per a la supervivència. Quan al Park augmenten la violència i la presència policial, la sensació de fatalitat s’imposa i el lector sent bategar a la boca de l’estómac la precipitació de la tragèdia. Germà és una novel·la poderosa i intensa, desoladora, plena de vida, que explora la lleialtat i la força de l’amor fraternal, la fragilitat de l’existència, la raça i la identitat i la violència dels prejudicis i del poder.

“Germà és una novel·la exquisida, escrita per un escriptor amb el talent i la precisió d’un Junot Díaz o un Dinaw Mengestu. Té un cor que batega fort i una llengua esmolada. És elegant, vital i indiscutiblement addictiva: la novel·la més commovedora que he llegit en tot l’any.” THE GUARDIAN, Dina Nayeri.

VEREDICTE DEL JURAT DEL PREMI LIBERISLIBER DE NARRATIVA 2019 (fragment)

El jurat ha acordat donar el Premi Liberisliber de Narrativa 2019 a la novel·la Germà de David Chariandy publicada per l’Altra Editorial. En primer lloc, hem valorat el caràcter atemporal del relat. Si bé és cert que la història transcorre a principi dels 90 al Canadà, estem parlant d’un món urbà que podem traslladar a molts altres indrets del món fins al present. La falta de futur i d’arrelament dels joves que viuen en les banlieues s’han convertit en un tema recorrent en la literatura, però David Chariandy, a través de la senzillesa, despulla la novel·la de tot allò superflu, deixant al descobert la duresa i la realitat sense artificis. El futur incert dels dos germans Michael i Francis, juntament amb el de la seva mare Ruth fa que ens aparegui davant dels ulls un món que moltes vegades obviem o que simplifiquem massa. El relat es converteix en un al·legat tràgic de la vida anònima de molts migrants que volent millorar la seva vida, decideixen marxar dels seus països esperant trobar en les grans urbs occidentals un futur millor per a ells i per als seus fills i filles. En segon lloc, hem valorat la gran tasca que du a terme l’Altra dins el context editorial en català, tant pel seu gust com també pel risc de publicar autors estrangers poc coneguts aquí.