logo liberisliber.com
ca es en

LIBROS

Germà - Libros

Laurus novilis
Premio Liberisliber Narrativa 2019
L'Altra
Germà
  • David Chariandy (autor)
    Marc Rubió (traducción)
  • 184 p.
  • catalán

Som a l’estiu de 1991, en plena onada de calor. El Park és un complex d’edificis baixos, cases adossades i blocs de pisos de formigó on hi viuen milers de persones que lluiten per trobar feina, cuidar-se els uns als altres i qui dia passa, any empeny. Com molts dels seus veïns, Michael i Francis són fills d’immigrants: el pare va desaparèixer i la mare va venir de Trinitat amb el somni de convertir-se en infermera i, en canvi, combina tres feines, viatja en autobusos durant hores i torna a casa tan esgotada que de vegades no pot ni dormir. Mentre ella lluita per tirar endavant, els seus fills Michael i Francis aprenen els codis per sobreviure al Park. La història salta entre els anys noranta, l’adolescència de Michael i Francis, i el present, en què tot és més fosc i més trist, i Chariandy revela un món de violència i esperances frustrades en què els lligams familiars, delicats i indestructibles, són imprescindibles per a la supervivència. Quan al Park augmenten la violència i la presència policial, la sensació de fatalitat s’imposa i el lector sent bategar a la boca de l’estómac la precipitació de la tragèdia. Germà és una novel·la poderosa i intensa, desoladora, plena de vida, que explora la lleialtat i la força de l’amor fraternal, la fragilitat de l’existència, la raça i la identitat i la violència dels prejudicis i del poder.

“Germà és una novel·la exquisida, escrita per un escriptor amb el talent i la precisió d’un Junot Díaz o un Dinaw Mengestu. Té un cor que batega fort i una llengua esmolada. És elegant, vital i indiscutiblement addictiva: la novel·la més commovedora que he llegit en tot l’any.” THE GUARDIAN, Dina Nayeri.

VEREDICTO DEL JURADO DEL PREMIO LIBERISLIBER DE NARRATIVA 2019 (fragmento)

El jurado ha acordado dar el Premio Liberisliber de Narrativa 2019 a la novela Germà de David Chariandy publicada por Altra Editorial. En primer lugar, hemos valorado el carácter atemporal del relato. Si bien es cierto que la historia transcurre a principio de los 90 en Canadá, estamos hablando de un mundo urbano que podemos trasladar a otros muchos lugares del mundo hasta el presente. La falta de futuro y de arraigo de los jóvenes que viven en las banlieues se han convertido en un tema recurrente en la literatura, pero David Chariandy, a través de la sencillez, despoja la novela de todo aquello superfluo, dejando a cuerpo descubierto la dureza y la realidad sin artificios. El futuro incierto de los dos hermanos Michael y Francis, junto con el de su madre Ruth hace que nos aparezca ante los ojos un mundo que muchas veces obviamos o que simplificamos demasiado. El relato se convierte en un alegato trágico de la vida anónima de muchos migrantes que queriendo mejorar su vida, deciden marchar de sus países esperando encontrar en las grandes urbes occidentales un futuro mejor para ellos y para sus hijos e hijas. En segundo lugar, hemos valorado la gran tarea que lleva a cabo Altra Editorial dentro del contexto editorial en catalán, tanto por su gusto estético como también por el riesgo de publicar autores extranjeros poco conocidos aquí.