Besalú, 5 i 6 oct. 2024

ca es en


EDITORIALS

ANIMAL SOSPECHOSO - EDITORIALS

A l'inici de 2002, en Juan Pablo Roa i la Roberta Raffetto van fundar la revista anual de poesia animal sospechoso en la que proposaven una aproximació global al fet poètic, tractat en les seves arrels més consolidades com són la creació, la crítica i la traducció. Després de la publicació del número triple 5-7, publicat a final de 2009, la revista es converteix també en editorial, postergant la publicació dels números següents a una segona sèrie que reprendrà la seva publicació a partir de 2018.

El nom d'Animal Sospechoso, té el seu origen en l'assaig del poeta colombià Nicanor Vélez Ortiz «José Ángel Valente o el movimiento de la materia» (Rosa Cúbica, 21/22, Barcelona, 2001): «quan afirmem que la poesia és un mitjà de coneixement és, en part, perquè, com diu Valente, “tota poesia és, abans de res, un gran caure-hi”. Una de les grans revolucions de la poesia que es concep així és la seva consciència d'explorar un territori desconegut i invisible, pel simple fet de no estar controlat, orientat i premeditat per endavant. Per tant, el poema, vist així, és un “animal sospechoso” per a tota ideologia; simple i planament, perquè la ideologia sap que ella pot ser la primera víctima d'aquest “primer animal visible de l'invisible” (com diria Lezama), i això espanta».

D'altra banda, en 2016, l'editorial va fundar una llibreria especialitzada en poesia, amb el mateix nom de l'editorial al barri de Gràcia de Barcelona: la Librería Animal Sospechoso.

logo de ANIMAL SOSPECHOSO