Besalú, 5 i 6 oct. 2024

ca es en


PARTICIPANTS

Participants: ALBERT SERRA - Banyoles, 1975

imatge de
© Jean-Baptiste Le Mercier

Albert Serra és llicenciat en Filologia Hispànica i en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona.

La seva primera pel·lícula, Honor de cavalleria, una adaptació lliure del Quixot, s'estrena en la Quinzaine des Réalisateurs de Cannes 2006 i és seleccionada per Cahiers du Cinéma com una de les deu millors pel·lícules de l'any 2007. Rep nombrosos premis, entre ells, el de Millor Pel·lícula en els festivals de Torí i Belfort. El seu segon llargmetratge, El cant dels ocells, inspirat en la història dels Reis Mags, es presenta igualment en la Quinzaine des Réalisateurs de Cannes 2008 i obté el reconeixement unànime de la crítica a tot el món.

El 2010 dirigeix Els Noms de Crist, film concebut per a l'exposició Esteu llestos per a la televisió?, organitzada pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). L'any següent dirigeix El Senyor ha fet en mi meravelles, pel·lícula pensada per a l'exposició Totes les cartes. Correspondències fílmiques, organitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Ambdues pel·lícules presentades en la 64a edició del Festival del Film de Locarno 2011.

El 2012 participa en la Documenta (13) de Kassel amb el film de cent hores de durada titulada Els tres porquets. El 2013 realitza Història de la meva mort, film centrat en la transició del Racionalisme al Romanticisme a través de les figures de Casanova i Drácula, premiat amb el prestigiós Lleopard d'Or en el Festival del Film de Locarno i el Puma de Plata en el FICUNAM de Mèxic. El 2015 és l'artista seleccionat per representar el Pavelló Català a la Biennale di Venezia d'Arte amb la pel·lícula Singularity, de dotze hores de durada.

S'han realitzat nombroses retrospectives de tota la seva obra, entre les quals destaquen la del Centre Pompidou de París, la Tate Modern de Londres o l'Arsenal de Berlín.

La mort de Louis XIV, el seu últim llargmetratge amb Jean-Pierre Léaud com a protagonista, ha estat presentada en la Secció Oficial del Festival de Cannes 2016 i ha obtingut el prestigiós premi Jean Vigo, així com el Premi a la Millor Pel·lícula en el Festival de Jerusalem.