Besalú, 5 i 6 oct. 2024

ca es en

LLIBRES

La Barcelona dels tramvies i altres textos de Néstor Luján - Llibres

Meteora
La Barcelona dels tramvies i altres textos de Néstor Luján
  • Néstor Luján (autor)
    Jordi Amat (edició)
    Agustí Pons (edició)
  • 256 p.
  • català

El llibre té quatre parts. A la primera trobem una vintena d’articles de la secció “Al doblar la esquina” que Luján va publicar a la revista Destino entre 1946 i 1951, la majoria d’un to summament crític amb la política de serveis de l’Ajuntament de Barcelona.

La segona part aplega una selecció de necrològiques publicades entre 1950 i 1981. Són quinze retrats de personatges com Josep M. Folch i Torres, Jaume Vicens Vives, Josep M. de Sagarra, Carles Riba, Francesc Pujols, Carmen Amaya, Margarida Xirgu, Carles Soldevila o Josep Pla, entre altres.

A la tercera part es reprodueix un interessantíssim dietari personal inèdit fins avui que comença el 15 de març de 1947 i s’acaba quaranta dies després, el 25 d’abril; és a dir, el període les festes d’entronització de la Mare de Déu de Montserrat. Aquí entrem en contacte amb un Luján jove i desinhibit que les fotia gairebé sense engaltar.

La part final de “La Barcelona dels tramvies i altres textos” és també inèdita i són uns apunts que Nèstor Luján va començar el maig de 1949 amb la intenció d’elaborar una història del premi Nadal. Un premi inspirat per la gent de la revista Destino i que s’havia estrenat cinc anys abans amb la novel•la “Nada”, de Carme Laforet.

- Joan Josep Isern