Besalú, 5 y 6 oct. 2024

ca es en

LIBROS

Primer paisatge - Libros

Gregal
Primer paisatge

Primer paisatge és un aplec de mirades al món de la infància d’algú que hi busca les arrels del seu gust per l’escriptura. Partint de la solitud viscuda en un espai que recorda immòbil, l’escriptor evoca els escenaris, els personatges i els moments especials que van modelar la seva personalitat i el van fer creure en el poder de les paraules. Lluny de la recreació biogràfica, l’autor transforma les seves vivències en petites històries que, defugint el costumisme, exploren significats més universals.

Tot i que el llibre no entra en la identificació precisa dels espais, al darrere de cada narració hi ha les formes de viure pròpies dels anys quaranta i cinquanta en un entorn rural com el de Cerdanyola i la comarca del Vallès. Això no impedeix, ben al contrari, que lectors de totes les procedències se sentin motivats a connectar amb les seves experiències i a identificar-s’hi.

Amb una prosa que busca la claredat i la síntesi, cada relat s’incorpora a un mosaic que va adquirint caràcter de novel·la.

Isidre Grau (Sabadell, 1945) sempre ha viscut a Cerdanyola del Vallès i durant molts anys ha alternat l’enginyeria química amb la literatura. Ha estat professor de tècniques literàries a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i ha publicat novel·les, narracions i assaigs literaris, a més d’articles en diversos mitjans. També ha format part del col·lectiu Ofèlia Dracs.

En la seva producció destaca la pentalogia Els colors de l’aigua (Premi Sant Jordi 1985), amb la creació de l’espai imaginari de Vinyes de Savall, reflex de les transformacions del Vallès. El 2008 va aparèixer recopilada la seva narrativa breu a La pell dels anys. Contes 1981-1994. Les seves darreres publicacions són la novel·la Els amants volàtils (2011) i el recull de contes El dia de l’incident (2013).

Fruit de l’experiència didàctica, ha publicat L’arquitectura del conte (2001) i La maleta de l’escriptor (2005). Actualment escriu la sèrie de contes breus Biolits al diari digital Núvol.