Besalú, 5 y 6 oct. 2024

ca es en

LIBROS

La quarta paret - Libros

1984
La quarta paret
  • Sorj Chalandon (autor)
    Josep Alemany (traducción)
  • 304 p.
  • catalán

L’any 1982 en Sam està a les acaballes de la seva vida. Crida en Georges, el seu amic, el seu contrari, l’activista de carrer que es pensa que ho ha vist tot i no ha vist res. L’última voluntat d’en Sam és que en Georges acabi el que ell va començar. Representar Antígona en el cor esquinçat de Beirut. Entre franctiradors de tots els bàndols. Robar a la guerra unes hores de pau. Els actors han de ser xïites, palestins, cristians, drusos, maronites, tots, totes les ètnies i religions arrossegades pel conflicte.

En el teatre, una paret invisible aïlla els actors del pati de butaques. En l’escenari bèl•lic, a un costat de la paret hi ha els botxins i les seves víctimes. A l’altre, el públic que contempla la tragèdia amb horror o indiferència, tant se val: aquesta paret els protegeix del que veuen els seus ulls. Travessar-la no surt de franc.

La quarta paret mesura la distància que hi ha entre la pau i la guerra, entre el drama i la tragèdia. El lector, astorat, commogut i compungit, es veurà envaït per un silenci revelador: mitjançant els ulls de Sorj Chalandon, ha mirat de fit a fit els ulls de la bèstia. I ha entès tot el que la guerra porta a dins.

Sorj Chalandon, nascut el 1952, va ser durant molt de temps periodista a Libération abans d’incorporar-se a Le Canard enchaîné. Com a corresponsal de guerra, els seus ulls han vist els conflictes d’Irlanda del Nord, el Líban, l’Iraq i l’Afganistan, entre d’altres. Ha publicat diverses novel·les, entre les quals destaquen Mon traître (2008) i Retorn a Killybegs (2011, Gran Premi de Novel•la de l’Acadèmia Francesa), publicada en aquesta mateixa col·lecció. Amb La quarta paret (2013) va aconseguir el Premi Goncourt dels Instituts.