Besalú, 5 i 6 oct. 2024

ca es en


EDITORIALS

VIRUS - EDITORIALS

Tant la biografia com la bibliografia vírica són inseparables del camí traçat pels moviments socials i l'esquerra antiautoritària a Catalunya i l'estat espanyol. Al llarg dels darrers vint-i-cinc anys, la cruïlla permanent en què hem crescut ha determinat el nostre paper, el nostre potencial i, en conseqüencia, les nostres limitacions. Durant el suposat «fi de la història» que semblava envair-ho tot, en plena ofensiva neoliberal, amb les organitzacions llibertàries en procés d'involució i paràlisi, i amb una gran part de l'esquerra institucional o extraparlamentària dels 70-80 llepant-se les ferides, Virus editorial ha estat testimoni i partícip de la reconstrucció de la dissidència i d'una cultura alternativa.

PENSAMENT I ACCIÓ

Concebem el llibre com a eina d'una «comunitat de lluita», que té sentit si ens fa pensar la realitat de manera radicalment crítica i, sobretot, quan aquesta esdevé acció efectiva sobre les relacions de poder, sinònim de pràctica alliberadora. En aquest sentit, aprofundir en la memòria històrica, la pedagogia crítica, la antipsiquiatria, la crítica de la presó, l'ecologisme, el feminisme, el control social o la reflexió sobre els moviments socials, forma part d'un intercanvi fonamental i permanent amb els col•lectius i persones que -amb tots els elements en contra-, han apostat per lectures de la realitat i pràctiques confrontades amb la lògica dominant.

EDICIÓ I DISTRIBUCIÓ

Hem reeixit els principis d'assemblearisme i autogestió i, alhora, fet econòmicament viable el projecte. La necessitat de generar una estructura editorial i de distribució és compartida per desenes d'editorials independents, petites distribuïdores, llibreries associatives i col•lectius. És completiu oferir eines crítiques als espais militants política i donar a conèixer textos crítics a les llibreries. A més, no estem soles. Amb molts d'aquests espais -professionalitzats i/o de caràcter militant-, mantenim una relació basada en el suport mutu i en l'intent d'evitar al màxim les dinàmiques que imposen els grans grups editorials. Ja no som l'excepció, ara som un més entre molts, i això ha estat el fruit de l'esforç de molts anys i molta gent. D'altra banda, per a resistir a l'evolució de les lògiques de distribució caníbals, Virus ha considerat les llibreries especialitzades i la tasca llibretera, com l'únic espai en què tant el llibre com el/la lector/a reben el respecte que mereixen. Entenem que aquesta figura és una de les claus davant d'un mercat de terra cremada i paper mullat.

CULTURA LLIURE

Apostem per un model diferent pel que fa als drets d'autor. Al contrari que la majoria de segells editorials, que diferencien econòmicament l'star system -intel•lectual o literari- de la resta d'autors, a Virus procurem mantenir un tracte igualitari amb tots aquells i aquelles que amb el seu esforç intel•lectual també donen vida a aquest projecte. La lluita pel coneixement lliure, i en concret, per la difusió oberta de continguts a través de la xarxa, és decisiva enfront de les pretensions de mercantilitzar i privatitzar la cultura i el pensament mateix.

logo de VIRUS
  • Població: Barcelona
  • Telèfon: no disponible
  • Web: http://viruseditorial.net
  • Gèneres literaris que cultiva:
    • No-Ficció
  • Anys de participació a la fira: 11