, de Johannes Eyckermann" /> , de Johannes Eyckermann" />


Besalú, 6 i 7 oct. 2018

logo liberisliber.com
ca es en


RàDIO WEB LIBERISLIBER (RWL)

Elies Barberà > "Les Transformacions", de Johannes Eyckermann

imatge de  Elies Barberà >

Se sap que Nicolau Copèrnic treballava assessorat per un grup d’experts de primer ordre. Entre 1512 i 1515 col·laborà amb ell el matemàtic Johannes Eyckermann. Entre el material dels arxius de Copèrnic, apareix un conjunt de poemes inacabat signat per Eyckermann i titulat Les Transformacions. Què pretenia Eyckermann amb Les Transformacions? Això ha estat, fins ara, un misteri que amaga altres misteris: què fa un llibre de poesia amorosa entre els papers d’estudi de Copèrnic? Per què incomplet? Quina incidència van tenir aquests versos en la vida de Copèrnic? Qui s’hi amaga rere el nom de Pandora? Era aquesta Pandora l’amant de Copèrnic? Està Eyckermann descrivint les evolucions del triangle amorós en què es veu immers?

Més de 500 anys després dels seus batecs enamorats, plana sobre els nostres caps l’ombra d’aquests misteris colossals. El dubte d’uns descobriments sobre l’Univers atribuïts a Copèrnic, el triangle amorós dels dos científics amb una polonesa avançada al seu temps a qui anomena Pandora i la desaparició sobtada dels amants són els ingredients captivadors d'aquest preàmbul i d’aquest grapat de poemes, d’aquesta descoberta del poeta i actor Elies Barberà.

Tocat per la màgia, la desídia de les hores lentes de Leipzig o per la pura sort, Elies Barberà va fer aquesta troballa fa vint-i-cinc anys. El gruix del material poètic té uns cinc-cents anys i, tanmateix, ara se’ns presenta amb una modernitat gairebé escandalosa.

*RÀDIO WEB LIBERISLIBER és la ràdio de la fira que fem al pati de Can Llaudes (palau medieval únic, ubicat a la mateixa plaça). Veniu, gaudiu d'un espai sensacional, secret, escolteu entrevistes en directe, interessants, fetes en la curta distància. Pels que no pugueu venir, les tindreu disponibles en podcast a "Mira i escolta!".

Presenta: Paco Inclán || Col·laboradora: Gloria Briseño || Control tècnic: David Lemos

  • rellotge...
  • si fa sol... Pl. Sant Pere > Can Llaudes > pati interior > Carpa RWL
  • si no fa sol... Al mateix lloc
  • atencio... Hi haurà cadires per assistir com a públic.

Participen

imatge de Elies Barberà
Elies Barberà

Llibres relacionats

Les Transformacions

Lapislàtzuli
Les Transformacions

Vídeos i podcasts

Col·laboren: