Besalú, 6 i 7 oct. 2018

ca es en

LIBERISLIBER PRO (mestres)

IV Simposi Educació i Edició > Què és un llibre avui?

imatge de  IV Simposi Educació i Edició > Què és un llibre avui?

Des de 2015, GREPAI (Grup de Recerca en Educació del Patrimoni i les Arts Intermèdies) i la fira de l'edició independent Liberisliber organitzen un simposi anual que debat sobre diferents aspectes entorn del binomi edició i educació i les repercussions i sinergies que generen la labor d'un i altre col·lectiu. Enguany ens proposem dedicar el IV Simposi d'Edició i Educació a reflexionar sobre els límits i transgressions dels llibres:

El llibre com un marc conceptual ha estat un espai fèrtil per a la imaginació, per elaborar-hi continguts de moltes maneres. Però les grans històries han començat a migrar del paper i es traslladen sovint als formats digitals: no es tracta només d’un canvi de suport, sinó que podem trobar-les integrades en vídeojocs narratius amb una estructura no necessàriament lineal i una interacció amb el lector que respon a noves regles.

I al revés, els formats en paper absorbeixen recursos del món de l’art i de la gamificació i converteixen els llibres en espais conceptuals que conviden el lector a trencar les normes d’ús habituals de mil maneres. Per exemple, els àlbums il·lustrats contemporanis han tingut la genialitat/ l’astúcia de convertir la pàgina en un element clau, ja que és a partir de la seva unitat i segmentació que es construeix la narració; a més, el joc d’explicar i suggerir s’ha estès a d’altres elements físics, com per exemple les guardes, el plec de les pàgines... Si hi afegim també els jocs d’una ambició estètica sense límits amb l’enquadernació, el format, el tipus de paper, el troquelat, no es converteix simplement en una obra d’art?

Ens preguntem, doncs, què defineix un llibre avui? Què el distingeix d’un joc o d’una obra d’art i quines són les sinergies i les hibridacions actuals del llibre amb d’altres propostes culturals? Quin és el paper de l’editor en aquestes noves formes de llibre? Com els han d’abordar mestres i alumnes? Acompanyats per Bernat Cormand (autor-il·lustrador i director de la revista Faristol) i Lluís Sabadell (editor de Cuscusian*s) explorarem aquest gènere i descobrirem noves transgressions dels paràmetres establerts.

* Organitzen Mariona Masgrau i Karo Kunde (Grepai-UdG) i Miquel-Àngel Codes Luna (LIBERISLIBER)

  • rellotge...
  • si fa sol... facultat-educacio-psicologia-universitat-girona
  • si no fa sol... facultat-educacio-psicologia-universitat-girona
  • atencio... A les 17.20 hi haurà un descans de 10' i seguidament Lluís Sabadell Artiga realitzarà un taller.

Participen

imatge de Bernat Cormand
Bernat Cormand
imatge de Karo Kunde
Karo Kunde
imatge de Mariona Masgrau
Mariona Masgrau
imatge de Lluís Sabadell Artiga
Lluís Sabadell Artiga

Vídeos i podcasts