Liberisliber FIRA D'EDITORIALS INDEPENDENTS
Besalú 1 i 2 oct. 2016

logo liberisliber.com
ca es en

PRESENTACIONS

Laura Núñez & co > Llevadores casolanes del segle XX

imatge de  Laura Núñez & co > Llevadores casolanes del segle XX

Aquesta serà la presentació d’un llibre molt especial i que en certa manera ens toca a tots, perquè cadascú de nosaltres hem nascut, a menys que un filòsof extravagant ho negui. I en aquest punt, a part de les mares, les grans protagonistes del part –durant segles i fins que ha esdevingut una professió- han estat les llevadores casolanes.

L'antropòloga Laura Núñez ens presentarà a Liberisliber la història que ha escrit sobre les llevadores catalanes durant el segle XX, on rescata els records i les vivències d’un conjunt de llevadores catalanes des de la dècada dels anys quaranta fins a l’actualitat, sense obviar el llegat d’aquell conjunt de dones que durant els segles anteriors, amb molta empenta i poca formació, van ser les antecessores en el mestratge d’acompanyar els infantaments.

Acompanyaran a l’autora les llevadores Anna Sanés i Carme Llopart, de Girona i Banyoles respectivament, que ens explicaran com han viscut aquesta professió tan intensa a tantíssims nivells.

ANNA SANÉS ESPERT

Tot i que fa les seves primeres pràctiques com a infermera a l’Hospital Clínic de Barcelona, és a Eivissa on coneix de prop el que són els parts a casa. Vinculada a sectors feministes i a cooperatives de part com Titània‐Tascó o Marenòstrum, acaba agafant plaça a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i combina l’assistència a l’hospital amb la domiciliària. Amiga personal de Michel Odent, actualment ja està jubilada, tot i que continua oferint els seus coneixements en la formación de MaresDoules i amb companyes que segueixen assistint parts a casa.

CARME LLOPART SANCHIZ

Tot i ser infermera amb especialitat en Psiquiatria, acaba fent-se llevadora a l’Hospital Clínic de Barcelona, pràctica que esdevé la seva vocació i que la duu a treballar a diferents hospitals de la província de Girona, el darrer el de Santa Caterina. A falta d’una atenció més personalitzada i en la cerca d’acompanyar el part més que de dirigir-lo, acaba inclinant-se per l’assistència a la llar. No recorda haver fet quasi cap intervenció en tots els parts que ha acompanyat. Avui en dia segueix en actiu.

  • rellotge...

Llibres relacionats

Llevadores casolanes del segle XX

Llevadores casolanes del segle XX
  • Laura Núñez Galván (autora)
    Dolores Juliano (pròleg)
  • 202 p.
  • català

Col·laboren: