Besalú, 3 i 4 oct. 2015

ca es en


PRESENTACIONS

Agustín Guillamón i Jordi Rubió > Sobre la Guerra Civil: la gana i la violència a Barcelona i l'èxode català pels Pirineus

imatge de  Agustín Guillamón i Jordi Rubió > Sobre la Guerra Civil: la gana i la violència a Barcelona i l'èxode català pels Pirineus

Els historiadors Agustín Guillamón i Jordi Rubió parlaran i dialogaran sobre els seus dos darrers llibres dedicats al tema de la Guerra Civil.

Per un costat ens trobem el volum de Jordi Rubió que, amb el títol de L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus , ens apropa a l'èxode a través dels Pirineus que es produeix a Catalunya durant l'inici de la Guerra Civil i, alhora, a les bases de la construcció del poder local durant el primer franquisme; dos elements entrelligats. La guerra i la revolució que es van desencadenar l'estiu de 1936, fruit del cop d'estat d'un sector de l'exèrcit, van provocar la fugida de milers de persones. Els Pirineus esdevenen aleshores un territori de trànsit per a tots els fugitius que escapen en solitari o amb l'ajuda de guies que, en cordades més o menys nombroses, els encaminen per les muntanyes cap a França o Andorra. Els recorreguts i les motivacions d'aquests refugiats, gent de dretes, desertors de l'exèrcit o republicans desencantats, centren l'atenció d'aquest treball. Tres etapes diferents marquen els espais d'aquest desplaçament de població: la fugida a través dels Pirineus, el sojorn en camps d'acollida a França i l'entrada a l'Espanya nacional. Un cop a la zona ocupada per les tropes franquistes, la major part dels refugiats catalans en edat militar engruixiran els batallons de voluntaris o de regulars i seran destinats a la primera línia del front de guerra. El fet d'haver lluitat voluntàriament al costat de l'exèrcit franquista els conferirà –acabada la guerra– una situació de privilegi dins dels estaments de la Dictadura. Per això, de retorn a Catalunya, molts d'ells assumiran càrrecs de responsabilitat en el nou establishment franquista.

Per la seva part, Agustín Guillamón parlarà de la seva trilogia "Hambre y violencia en la Barcelona revolucionaria", on relata el dia a dia de tot el que va succeir a Barcelona, des del juliol de 1936 fins al setembre de 1937. La titànica recerca documental duta a terme per Guillamón posa llum sobre un període que ha generat molta controvèrsia.

  • rellotge...
  • si fa sol... Escenari
  • si no fa sol... Al mateix lloc

Participen

imatge de Agustín Guillamón
Agustín Guillamón
imatge de Jordi Rubió
Jordi Rubió

Llibres relacionats

La guerra del pan

Descontrol
La guerra del pan

L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus

Gregal
L'èxode català de 1936 a través dels Pirineus

Col·laboren: