Liberisliber és la fira anual dels llibres desconeguts, on tindràs l'oportunitat de descobrir –a un indret tan màgic com Besalú i enmig d’una gran festa plena d'activitats vinculades a la literatura- un munt d’autors, històries i llibres artístics singulars.
Les editorials independents d'arreu vindran a Besalú i t’oferiran les novetats del seu catàleg, les quals no són sempre fàcils de trobar. Descobriràs la seva filosofia i veuràs llibres excepcionals d'autors novells, reedicions de clàssics, d'artista, traduccions de llibres estrangers alternatius, estudis històrics singulars, poesia contemporània, llibres que qüestionen el mateix format del llibre... Tot un seguit de sorpreses que t’esperen quan vinguis, envoltat de gent que adora la literatura.
15 i 16 d’octubre (dissabte i diumenge) de 11:00 a 20:00 h. al centre històric de Besalú.
Tu poses les ganes de llegir, nosaltres la resta.
Perquè hi ha llibres fets per a un lector i lectors fets per a un llibre que mereixen totes les oportunitats del món per trobar-se
Inspirant-se en el conte “L’abella de més”, el seu il·lustrador –en Kim Amate- impartirà un taller de dibuix pels més menuts (de 6 a 11 anys), tot proposant la confecció d’un llibre-rusc en el que descobriran algunes semblances de les vides de les abelles i les nostres.
El taller està limitat a 20 participants i es farà a la llibreria Contes Savis de Besalú (C/ Tallaferro, 14). Us podeu inscriure trucant al 615 567 243 o escrivint a liberisliber@diderot.info (poseu a l’assumpte “Abella”).
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d’octubre (12:00 – 13:00 / Contes Savis)
La imparable imaginació de la fotògrafa Alícia Rius la porta a crear imatges plenes d’incògnites. Per a la sèrie "Abandoned places" que presenta a Besalú, s’ha endinsat “en la foscor dels espais abandonats per destapar-ne els seus secrets. Entre teranyines i tímides llums que s’escolen per les finestres trencades, busco objectes castigats pel pas del temps per rescatar-los de la pols i mostrar la seva bellesa; bellesa tan fràgil com la del mateix silenci que l’envolta. I ara, després de molts anys restant en l’oblit, els converteixo en protagonistes de la seva pròpia història mentre intento capturar l’últim alè del misteri i la nostàlgia que es respira en els seus dominis”.
Dia, lloc i hora: Dissabte, 15 d’octubre (11:00 – 13:00 i 16:00 – 18:00); diumenge, 16 d’octubre (11:00 – 13:00). A la Cúria Reial.
El poeta i traductor Òscar Rocabert farà un recital de poemes catalans dels segles XX i XXI, que en només mitja hora donarà el bo i millor de la poesia catalana dels darrers cent anys. "Qui perd els orígens perd identitat", canta en Raimon: certament és molt difícil escriure bona poesia sense conèixer la pròpia tradició; tots els grans poetes del món han escrit d'aquesta manera “i aquí –segons ens conta Rocabert i amb tota la raó- no n’hem de ser una excepció”.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d'octubre (12:00 / Plaça Prat de Sant Pere)
Amb el títol de “Joan Maragall i la paraula viva”, l’escriptor Lluís Solà ens parlarà com ningú del gran poeta, un ciutadà culte de la Barcelona del tombant de segle XIX-XX, que escrigué entre la tradició romàntica de la Renaixença i la serenor dels noucentistes. Un autor modern, no pas pels motius, sinó per la manera que tingué de tractar aquests en la seva obra, per la reflexió sobre el llenguatge i pel seu rerefons filosòfic i religiós. Un vertader plaer en molts sentits.
Amb la col·laboració de:
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d'octubre (18:00 / Saló de Plens municipal)
"El 31 de juliol de 1944 Antoine de Saint-Exupéry va caure al meu jardí. El seu paracaigudes va quedar embullat a la noguera que va plantar l'avi Jules el dia del meu naixement. Prop del terra, escanyat entre les branques, penjant com una pinyata oblidada, immòbil, ridícul, indefens, amb el seu port il·lustre de gat mullat. Es va treure la gorra d'aviador i em va dir bon dia”.
Amb el títol de “El talento de las moscas”, aquest curtmetratge multipremiat podrà veure's a Liberisliber. El presentarà Óscar Sipán, autor del relat en el qual s'inspira aquesta petita joia cinematogràfica.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d'octubre (19:00 / Cúria Reial - planta baixa)
L’escriptor Sergio Galarza ens convida a capbussar-nos en el seu darrer llibre “El paseador de perros” (una reflexió molt original sobre les onades migratòries i la solitud a les grans ciutats) d’una manera molt especial: mentre llegeixi en persona alguns dels episodis de la història i ens expliqui el seu origen, escoltarem les remors pròpies de la gran ciutat, a més de “la banda sonora” de la novel·la conformada pel Sr. Chinarro, Baxter Dury, Jim Morrison, Nick Drake i altres ànimes heterodoxes.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d'octubre (19:35 / Cúria Reial)
El Premi Liberisliber vol reconèixer la tasca heroica que fan dia a dia les editorials independents, que només es pot entendre des de la seva devoció sense límits per la literatura, l'art de l'edició i el coneixement. Per aquest motiu, l'organització de la fira premiarà cada any una obra de les editorials participants que –segons el jurat- mereixi el guardó per la seva qualitat i singularitat.
El premi consistirà en l'adquisició d'un important lot d'exemplars de l'obra guanyadora, que es donarà a una entitat filantròpica que el repartirà gratuïtament. Si vols acompanyar-nos en el sopar d’entrega durant la nit del dissabte a Besalú, contacta’ns entre el 25 de setembre i el 10 d’octubre (aforament limitat).
El bonic estiu de 2009 nasqué un grup perquè s’ajuntaren unes persones que provenien de diferents historietes musicals: en Franc tocava les percussions (bongos, darbuka, “cajón” i tot el que se li posi per davant); en Moi no es cansava mai de tocar el baix elèctric; en Palmero tocava la bateria mitjançant una mixtura curiosa de contundència i bona flaira; en Ramon tocava la flauta travessera i la gaita de Tunísia, cantava i li encanta saltar, mentre que l’Ángel, tocava la guitarra acústica i s’arrancava a cantar abans que ho fes un gall. Tots ells són ara i aquí: BONAFLAIRA, “ètno-folk” en estat pur.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d’octubre (12:00 de la nit / Restaurant Can Quei: C/ Sant Vicenç, 4)
vinoamargo s'enfrontarà en aquesta lectura polipoètica al concepte de la poesia. Com és habitual als seus espectacles es preguntaran, respondran, exemplificaran en vàries peces la seva relació amb la poesia. Recitaran textos propis i altres d'estranys. No es descarta la presència de personatges il·lustres. vinoamargo és un col·lectiu de dos. Un col·lectiu de dues veus, quatre mans i dos bombins que treballen com si fossin un, o més bé cap: sembla ser que José Rojano i Àlex Gil no volen parar de lluitar contra els artistes i l'avorriment.
Dia, hora i lloc: Diumenge, 16 d'octubre (17:00 / Plaça Prat de Sant Pere)
Participa al nostre concurs fotogràfic. Si l’any passat va ser “El teu lloc preferit per llegir”, aquest any el tema és “Altres usos dels llibres” (materials o més espirituals, com tu vulguis!). Envia la teva foto a liberisliber@diderot.info -posa a l'assumpte "CONCURS"- i si guanyes, t’enduràs un fantàstic lot de llibres de les editorials participants. Tens temps fins el diumenge 16 d'octubre a les 15:00 h. Volem veure la teva vena artística!
La solsida, Saviesa popular i Cuinar és divertit
Utilitzant el tramvia com a cavall de Troia, Rafa Arnal ha novel·lat amb “La Solsida” els anys de la República, la guerra civil i la tristura de la postguerra a partir de la memòria oral dels protagonistes del seu entorn més immediat, majoritàriament llibertaris, tot passant-la pel garbell de les hemeroteques, llibres i arxius... I de rerefons, l’amor, eixe brutal sentiment que tot ho arrambla i arrasa.
Després de la presentació de “La Solsida”, es presentaran dos interessants llibres de la mateixa editorial: “Saviesa popular”, un extens recull de refranys i frases fetes compilades per Joan Lluís Sanxis (qui estarà entre nosaltres) i que sorprendrà a molts i, “Cuinar és divertit” d’Isabel Rodrigo.
Amb la col·laboració de:
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d’octubre (12:00 / Cúria Reial)
Low Cost
Bolonya, Bratislava, Estocolm, Londres, Dublín, Edimburg, París, Oslo, Berlín i Ginebra. 10 ciutats, 3 dies a cada ciutat, 30 euros per vol. “Low Cost” és un viatge fotogràfic d’Isabell Tallos a través de les rutes de turisme massiu, que intenta redescobrir els espais des de la consciència. Un crític, un científic, un fotògraf, un historiador i una psicòloga plantegen paral·lelament les seves reflexions sobre el viatge i els seus rituals. En motiu de la presentació del llibre a Liberisliber, la seva autora ens rememorarà aquest trepidant viatge.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d'octubre (17:30 / Cúria Reial)
Concesiones al demonio
Mentre tractem de matar el temps, abans que el temps ens mati a nosaltres, com diu Nacho Vegas, prenem decisions arriscades, ens equivoquem, li atorguem concessions al dimoni. Un joier amb fama de faldiller, una dona madura, un jubilat perdut, un ex-ciclista professional, dos escriptors i una nena marcada són els personatges que habiten la primera novel·la d'Oscar Sipán, que vindrà a Besalú per presentar-la. Es diu que tothom té tres vides: la pública, la privada i la secreta, la veritable vida. El que mostrem als altres és tan sols un holograma del que volen veure.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d'octubre (18:15 / Cúria Reial)
La poesia de Teresa Martín Taffarel
Nascuda a Buenos Aires, Teresa Martín Taffarel –poetessa i professora a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès- ens presentarà els seus dos darrers llibres: “Del tiempo y las sombras” (un viatge per la memòria d’allò registrat, però també per tot allò que en queda fora) i “Lecciones de ausencia” (la comprovació com davant la impossibilitat d’abraçar les paraules tenen un poder incommensurable). Taffarel, amb la seva manera tan especial de comunicar-se, ens revelarà la gènesi dels seus versos.
Dia, hora i lloc: Diumenge, 16 d'octubre (11:30 / Cúria Reial)
Sabaté. Quinze anys de guerrilla urbana antifranquista (1945-1960)
Partint de la vida d’un dels personatges més coneguts de la resistència contra el franquisme a Catalunya, Francesc Sabaté Llopart (el Quico), l’autor del llibre –Antoni Téllez- presenta tota una generació de militants llibertaris hereus de les idees anarcosindicalistes i actors de la Guerra Civil. Els estrets llaços d’amistat que unien a Téllez amb alguns dels protagonistes principals, fa que aquest llibre sigui un dels relats més apassionants i profunds sobre la resistència llibertària. Vindran a presentar el llibre Octavio Alberola (lluitador antifranquista i militant llibertari), Antonio Horta (coordinador de l'edició francesa de "Sabaté") i Xavier Díez, historiador i periodista.
Dia, hora i lloc: Diumenge, 16 d'octubre (12:15 / Cúria Reial)
Tens algun dubte sobre el heavy? Muniesa respon
El conegut periodista madrileny Mariano Muniesa vindrà a Besalú i ens deleitarà amb la seva sapiència musical sobre la història més recent del heavy i el rock. Gràcies als seus llibres sobre Metallica, Led Zeppelin, Barón Rojo o els Rolling Stones, Muniesa ens acostarà com ningú a les interioritats i secrets d’aquestes mítiques bandes.
Dia, hora i lloc: Diumenge, 16 d'octubre (17:30 / Cúria Reial)
Imatges en Quarentena
L’editorial Quarentena ens presentarà quatre llibres amb imatges d’un gran contingut i impacte visual que no deixaran indiferent a ningú: Martí E. Berenguer ens comentarà el seu recull de fotografies –moltes d’elles inèdites- sobre els Sopa de Cabra (1991-1994); Mary Hernández ens transportarà a l’Amèrica dels anys 50, sota l’aura dels diners, els cotxes clàssics, la llenceria vintage i, com no, les noies pin up; Jordi García ens acostarà al món del tatuatge (un vertader art aplicat a la pell), mentre que Pere Homs ens acompanyarà a fer un recorregut únic per l’escena alternativa dels anys 80, amb el punk, rock i hardcore com a banda sonora
Dia, hora i lloc: Diumenge, 16 d'octubre (18:15 / Cúria Reial)
És molt fàcil: només cal que vinguis durant els dies de la fira, omplis la “papereta màgica” amb les teves dades (tots els estands en tindran) i que la retornis a un d’aquests mateixos estands. Si la deessa Fortuna vol, seràs la fausta persona que s’endugui un magnífic regal literari.
Amb motiu de la celebració de Liberisliber, el Museu de Miniatures i Microminiatures de Besalú (Micromundi) presentarà al públic una de les peces més singulars del seu fons: La màscara, un conte d’Anton Chéjov que medeix només 1 cm. d’alçada (per veure’l, es necessita un microscopi).
Tothom el podrà veure gratuïtament a la recepció del museu i qui compri un llibre a la fira, obtindrà un val de descompte de 2 x 1 amb el que podrà contemplar la resta del museu. Recordeu que tanca a les 18:30.
En Fermí, la Valentina i el Sr. Scaramuix
Per als més menuts, Scaramuix –el creador de les intrèpides aventures dels ratolins Fermí i Valentina- estarà a l’estand d’Edicions Casablanca durant els dos dies de la fira per dedicar exemplars.
El tresor del Cap de Creus
Sergi Palol signarà a l’estand de Principal de los Libros el seu llibre “El tresor del Cap de Creus”, l’apassionant història de la Marta (estudiant de Filosofia), que està passant un mal moment: de sobte, rep una beca per escriure una tesi. Decideix anar cap al Port de la Selva, a la Costa Brava, on viu el seu avi, i on pensa trobar la pau necessària per a treballar. Res més lluny del que li espera!
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d’octubre (17:00 / estand Principal de los Libros)
The Beatles, salts i Galbanor
Juan Manuel Escrihuela i Josep Molist signaran “Leyendo a los Beatles” (un llibre que recull tota la bibliografia editada a Espanya des dels anys seixanta fins avui). Escrihuela, a més, signarà també la seva novel·la titulada “El sueño ha terminado” en la que planteja què hauria passat si John Lennon no hagués estat assassinat. Paral·lelament, l’estrambòtic Jimmy Jump firmarà exemplars de la biografia que li han dedicat, on es narra cadascun dels seus salts i intenta explicar el perquè d’aquesta obsessió per aparèixer davant dels focus. Finalment, Iván González Galdeano signarà les seves novel.les "Galbanor, las tres puertas" i "Galbanor, el clan de los hijos de la luna".
Dia, hora i lloc: Dissabte, 15 d’octubre (tot el dia / estand Quarentena)
Només podeu fer-ho amb autobús a través de la companyia TEISA. Si sou un grup, considereu l'opció de fer-vos la “Targeta Valor”.
Trobaràs tot l'aparcament que vulguis aquí.
Les estacions més properes són les de Girona i Figueres. Per acabar d’arribar a Besalú, disposeu en ambdós casos d’autobusos de la companyia TEISA.
Disposeu dels aeroports de Girona i Barcelona. Per acabar d’arribar a Besalú, disposeu en ambdós casos d’autobusos de la companyia TEISA. En el cas de l'aeroport de Girona, hi ha autobusos que us deixaran a la mateixa parada de TEISA a la ciutat. En el cas de Barcelona, el millor és que agafeu el tren i baixeu a Passeig de Gràcia (a un minut a peu de la parada de l'autobús que us portarà a Besalú).
Per una qüestió de proximitat, us recomanem els establiments de Besalú i les comarques de la Garrotxa i el Pla de l’Estany. Bon profit i feliços somnis:
Per si te n'havies oblidat, on vulguis, quan vulguis i amb qui tu vulguis.
© Martí Ribas