Liberisliber és la fira anual dels llibres desconeguts, on tindràs l'oportunitat de descobrir –a un indret tan màgic com Besalú i enmig d’una gran festa plena d'activitats vinculades a la literatura- un munt d’autors, històries i llibres artístics singulars.
Les editorials independents d'arreu vindran a Besalú i t’oferiran les novetats del seu catàleg, les quals no són sempre fàcils de trobar. Descobriràs la seva filosofia i veuràs llibres excepcionals d'autors novells, reedicions de clàssics, d'artista, traduccions de llibres estrangers alternatius, estudis històrics singulars, poesia contemporània, llibres que qüestionen el mateix format del llibre... Tot un seguit de sorpreses que t’esperen quan vinguis, envoltat de gent que adora la literatura.
9 i 10 d’octubre (dissabte i diumenge) de 11:00 a 20:00 h. al centre històric de Besalú.
Tu poses les ganes de llegir, nosaltres la resta.
Perquè hi ha llibres fets per a un lector i lectors fets per a un llibre que mereixen totes les oportunitats del món per trobar-se
Serà el dissabte 9 d'octubre a les 11:00 h. a la Plaça de la Llibertat i anirà a càrrec del reconegut escriptor Joan-Daniel Bezsonoff. Estarem molt contents que ens hi acompanyis.
- Bon dia, amb Josep Pedrals?
- Jo mateix.
- Et truquem de Liberisliber...
- Com?
- Sí, d’una fira d’editorials independents. Ens han explicat que ets poeta, músic i rapsoda ocasional. També que les teves accions són sorprenents i molt interessants...
- Ah... gràcies.
- Ens agradaria que vinguessis.
- Però heu pensat en alguna cosa?
- No, bé, sí: que facis el que vulguis amb l'única condició que tingui a veure amb els llibres.
- D’acord. Prepareu-me un estand. Ja ho aniré madurant.
S’acaba la conversa. Pengem el telèfon. No tenim ni idea del que farà.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 9 d’octubre (12:15 / als estands de la fira)
L’escriptor Joan-Daniel Bezsonoff (Perpinyà, 1963) mantindrà una trobada amb els lectors, on conversarà sobre el seu darrer llibre –Un país de butxaca- entre d’altres temes.
Bezsonoff és un dels escriptors més reconeguts de la Catalunya Nord, qui ha dedicat bona part de la seves obres més recents a definir els marcs de la seva singularitat, basada en els seus orígens russos, la cultura francesa, la devoció algeriana, el seu caràcter plurilingüe i, com no, la seva condició de cantant aficionat i pletòric de peces de Luis Mariano.
Dia, lloc i hora: Dissabte, 9 d’octubre (16:30 / Cúria Reial)
La manera com s’explica una guerra mai ha estat objectiva. Avui això és més que notori. Però abans? Com s’explicaven els conflictes? Sota el títol de "Com s'explica una batalla (del "Llibre dels fets" de Jaume I a la "Crònica" de Bernat Desclot passant per Leo Tolstoi)", el professor Xavier Renedo ens explicarà l’interessant cas de la literatura medieval, a més d’anotar alguns punts de connexió amb autors contemporanis o el periodisme de guerra del segle XX.
Xavier Renedo Puig (Girona, 1958) és professor de literatura catalana medieval i d'escriptura de la Universitat de Girona; editor de les obres de Francesc Eiximenis; porter de futbol ja retirat; amant dels “westerns”, dels rius d'aigua clara i del bon vi; admirador de Jorge Luis Borges, John Ford, Marcial i Josep Pla; enemic de la mala prosa i dels iconoclastes i una de les poques persones de la seva edat que no té carnet de conduir “-i que duri!”, segons ens confessa.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 9 d’octubre (18:00 / Cúria Reial)
Il mondo mío és la història d'un enterramorts, solitari i feliç, que protagonitza una trobada poètica amb l'última habitant del seu cementiri, una jove enterrada viva i rescatada pel seu propi enterrador.
Aquest és un curtmetratge dirigit per José Manuel Fandos i Javier Estella; amb guió de Mario de los Santos i Óscar Sipán (qui en farà la presentació) i protagonitzat per Marta Larralde i Toni Álamo.
Dia, lloc i hora: Dissabte, 9 d’octubre (19:30 / Cúria Reial – planta baixa)
Per Toni Beiro, el seu paisatge preferit sempre és un: l’escenari. Li encanta, és el seu hàbitat natural. Un cop hi puja no para quiet: toca blues, soul, rock, pop i les seves deixades “surenyes” habituals. Poden semblar coses molt diferents, però ell té una recepta que fa que tot quedi perfectament amalgamat: la coneguda pels seu acòlits com Energia Toni Beiro.
Dia, hora i lloc: Dissabte, 9 d'octubre (en breu es concretarà)
Aquest llibre mostra una nova manera d'aproximar-se a les grans formes teatrals de Japó. A les seves pàgines es parla del bugaku, nō, kyōgen, bunraku i kabuki demostrant que alguns dels seus plantejaments estètics també estan presents a la pintura, escultura, arquitectura o jardineria. Aquí radica la novetat d'aquest treball, en descobrir les correlacions existents entre el teatre i la resta d'arts visuals nipones.
La presentació anirà a càrrec de l'autor del llibre, l'arquitecte Javier Vives. A la taula també comptarem amb Alfonso García –l'editor del llibre- i l'historiador de l'art Ricard Bru, qui ha estudiat la presència de l'art japonès al nostre país i en l’obra de Picasso. Una ocasió única per a conèixer aquesta cultura encara tan remota.
Dia, hora i lloc: Diumenge, 10 d’octubre (12:00 / Cúria Reial)
Joaquim Ventalló (Terrassa, 1899 – Barcelona, 1996) és un testimoni clau del segle XX. Va participar en la Guerra del Marroc com a soldat de regiment, i després com a oficial. Periodista des de ben jove, va arribar a dirigir els diaris L’Opinió i La Rambla. Regidor de cultura de Barcelona en la primera legislatura republicana, potencià el Patronat Escolar i impulsà l’avantprojecte de l’Aeroport Internacional de Barcelona. Tot i ser membre fundador d’ERC, va haver de fugir cap a l’exili, el setembre de 1936, per por d’ésser assassinat per la FAI. A l’exili va exercir de canceller de l’ambaixada de la República espanyola, a París. Un cop va retornar de l’exili no va poder treballar de periodista fins la Llei de premsa del 1967. Fidel seguidor de còmics va traduir Les Aventures de Tintín i Milú al català. Sens dubte, un dels homes més destacats del catalanisme republicà.
Visca la República! és el llibre que repassa la vida de Ventalló i ens el presentarà el seu autor, l’historiador Pau Vinyes, juntament amb Josep Maria Vall, el seu editor.
Dia, hora i lloc: Diumenge, 10 d’octubre (17:30 / Cúria Reial)
“Paraules a Banda” és un cercavila perquè la Big Bang Valona irromp als carrers cercant i desvetllant les personalitats festives.
“Paraules a Banda” és un recital perquè l’Anna Maluquer diu les paraules dels poetes… “Paraules a Banda” és transversal perquè en Marc Egea traça els camins que travessen les línies paral·leles de la música i la poesia.
Vine a la festa!
Dia, hora i lloc: Diumenge, 10 d’octubre (17:00 / carrers del centre històric)
Hem organitzat un concurs fotogràfic: uneix-te al nostre grup, envia'ns una foto (1 mb màx.) a liberisliber@hotmail.com del teu lloc preferit per llegir i si guanyes t'obsequiarem amb un lot de llibres de les editorials participants a Liberisliber. Tens temps fins dissabte 9 d’octubre a les 13:00. L'entrega es farà el diumenge a les 18:45 a la Cúria Reial. Som-hi!
Benvingut a la consulta de Benito del Pliego a través dels símbols de Pedro Núñez creats amb el Sistema Superveloç d’Andreu Balius et al.:
Un oracle poeta, un poeta oracular. Entorn. Persones, vives a poder ser. Ganes de saber i preguntar... recorda: tot el que sabem ho devem a la ignorància. Nosaltres. I com nosaltres, els símbols que callen però que ho diuen tot.
Un a un criden al consultant que el tria. I el poema neix del cor del consultant i surt per la boca del poeta. Tu seràs la poesia.
Dia, hora i lloc: Diumenge, 10 d’octubre (19:00 / Cúria Reial)
Per als més menuts, Scaramuix –el creador de les intrèpides aventures dels ratolins Fermí i Valentina- estarà a l’estand d’Edicions Casablanca durant els dos dies de la fira per dedicar exemplars.
“Treure’ls de les prestatgeries i fer-ne instal·lacions, escultures efímeres. Poblar aquestes construccions i projectar-hi altres imatges. Fotografiar-ho tot per parts. La foto final no és el document del que va existir per uns instants, sinó la suma del que es va fer i es va desfer moltes vegades, del que es va esborrar i el que s’hi va afegir. No es captura un instant sinó el procés que condueix al fotomuntatge final. Com en un viatge, un conte organitzat en un temps. Un fragment de vida on es defineixen un començament i un final. I així es torna a l’origen, els llibres (...)”.
Així ens presenta Martí Ribas (Castellbisbal, 1955) la seva exposició titulada “El Jardiner de Llibres”: una mostra on hi ha fotografies en què apareixen llibres, que conviden animosament a imaginar-te’n de nous. T’apuntes a escriure’ls?
Dia, hora i lloc: 9 i 10 d'octubre (11:00 - 14:00 i 17:00 - 20:00 / Cúria Reial)
Amb motiu de la celebració de Liberisliber, el Museu de Miniatures i Microminiatures de Besalú (Micromundi) presentarà al públic una de les peces més singulars del seu fons: el llibre més petit del món. Es tracta d’un llibre realitzat per l’artista rus Anatoly Konenko, amb un text d’Anton Chéjov –el Camaleón- el qual medeix només 1 mm. (per veure’l, es necessita un microscopi).
Tothom el podrà veure gratuitament a la recepció del museu i qui compri un llibre a la fira, obtindrà un val de descompte de 2 x 1 amb el que podrà contemplar la resta del museu. Recordeu que tanca a les 18:30.
Si vens a Besalú, trobaràs uns carrers on les pedres –i la història que han vist passar- tindran uns nous acompanyants: uns curiosos microcontes que parlen de llibres i editorials, escrits per la ploma més que concisa d’en Pep Torrent. On són? Passeja, passeja...
El Premi Liberisliber vol reconèixer la tasca heroica que fan dia a dia les editorials independents, que només es pot entendre des de la seva devoció sense límits per la literatura, l'art de l'edició i el coneixement. Per aquest motiu, l'organització de la fira premiarà cada any una obra de les editorials participants que –segons el jurat- mereixi el guardó per la seva qualitat i singularitat.
El premi consistirà en l'adquisició d'un important lot d'exemplars de l'obra guanyadora (tot i que aquest any hi haurà una sorpresa), que es donarà a una entitat filantròpica que el repartirà gratuïtament. Si vols acompanyar-nos en el sopar d’entrega durant la nit del dissabte, contacta’ns entre el 25 de setembre i el 4 d’octubre (aforament limitat).
Només podeu fer-ho amb autobús a través de la companyia TEISA. Si sou un grup, considereu l'opció de fer-vos la “Targeta Valor”.
Les estacions més properes són les de Girona i Figueres. Per acabar d’arribar a Besalú, disposeu en ambdós casos d’autobusos de la companyia TEISA.
Disposeu dels aeroports de Girona i Barcelona. Per acabar d’arribar a Besalú, disposeu en ambdós casos d’autobusos de la companyia TEISA. En el cas de l'aeroport de Girona, hi ha autobusos que us deixaran a la mateixa parada de TEISA a la ciutat. En el cas de Barcelona, el millor és que agafeu el tren i baixeu a Passeig de Gràcia (a un minut a peu de la parada de l'autobús que us portarà a Besalú).
Per una qüestió de proximitat, us recomanem els establiments de Besalú i les comarques de la Garrotxa i el Pla de l’Estany. Bon profit i feliços somnis:
Per si te n'havies oblidat, on vulguis, quan vulguis i amb qui tu vulguis.