Besalú, 5 i 6 oct. 2019

logo liberisliber.com
contacte / butlletí
ca es en

LIBERISLIBER PRO (mestres)

V Simposi Educació i Edició > Llegir amb perspectiva de gènere

imatge de  V Simposi Educació i Edició > Llegir amb perspectiva de gènere

Des de 2015, GREPAI (Grup de Recerca en Educació del Patrimoni i les Arts Intermèdies) i la fira de l'edició independent Liberisliber organitzen un simposi anual que debat sobre diferents aspectes entorn del binomi edició i educació i les repercussions i sinergies que generen la labor d'un i altre col·lectiu.

La perspectiva de gènere ha agafat molta força els darrers anys: la publicació d'assajos sobre feminisme han crescut exponencialment i reben l'atenció de la crítica que se'ls havia denegat durant anys, en sintonia amb la denúncia de la violació de drets de les dones i la reivindicació de la paritat en diferents àmbits socials. Són moments, doncs, que llegim sobre feminisme però també en i amb el feminisme. També en la literatura infantil i juvenil s'ha detectat un augment en títols prou explícits, com Contes de bona nit per a nenes rebels o Las chicas son guerreras; però més enllà d'allò que podria semblar una tendència cal aprofundir i debatre quins són els avenços reals en aquest àmbit: les dones continuen rebent un tractament tipificat i empobridor en contes, novel·les i les seves respectives il·lustracions? Com han de ser les protagonistes i les antagonistes del segle XXI? Quines heroïnes i quines autores que ja llegien les nostres mares i àvies ens continuen agradant? Les autores de literatura infantil i juvenil han rebut el reconeixement de la crítica (i de les institucions) que es mereixien? Quines idiosincràsies aporten al panorama literari? Quines estratègies de lectura crítica hem de potenciar perquè noies i nens detectin discriminacions de gènere i en facin una valoració adequada?

* Organitzen Mariona Masgrau i Karo Kunde (Grepai-UdG) i Miquel-Àngel Codes Luna (LIBERISLIBER)

  • rellotge...
  • si fa sol... Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (sala d'actes). Pl. de Sant Domènec, 9, GIRONA
  • si no fa sol... Al mateix lloc

Participen

imatge de Eugènia Broggi
Eugènia Broggi
imatge de Mercè Company
Mercè Company

Col·laboren: