Besalú, 7 i 8 oct. 2017

ca es en

PANTALLES

El Nostradamus català? Documental sobre Alexandre Deulofeu

imatge de  El Nostradamus català? Documental sobre Alexandre Deulofeu
Personatges d'aquells que es repeteixen poques vegades a la història.

Es pot historiar el futur? Saber d'on venim ens ajuda a saber cap a on anem? Podem entendre el món mitjançant les matemàtiques? Podem entendre el funcionament de la història? Pot ser la història una ciència exacta?

El farmacèutic Alexandre Deulofeu (l'Armentera, 1903 - Figueres, 1978) ho va fer: va historiar el futur i ho va fer desenvolupant la teoria de la “matemàtica de la història”, batejada així pel filòsof Francesc Pujols amb qui va forjar una amistat a l'exili de França, després de ser alcalde accidental de Figueres per ERC durant la Guerra Civil.

Deulofeu va predir ja els anys 40 del segle passat, tot just acabada la II guerra Mundial, la caiguda de l'URSS o la reunificació alemanya. Però la predicció que tenim més propera en el temps afecta de ple els catalans. I és que Alexandre Deulofeu, consultor habitual de Salvador Dalí que el considerava un dels «genis ultralocals» empordanesos, assegurava, en plena dictadura franquista, que l'any 2029 l'Imperi espanyol ja s'hauria dissolt del tot. Tindrà raó?

Després que el llibre que resumeix la “Matemàtica de la Història” s’endugués el Premi Liberisliber 2014, ara podrem gaudir del documental. Després de la projecció, es durà a terme un col·loqui amb el nét de l’Alexandre Deulofeu, en Juli Gutiérrez (especialista en les teories del seu avi) i l'impulsor i coproductor del documental David de Montserrat.

  • rellotge...
  • si fa sol... salo-plens-ajuntament-besalu
  • si no fa sol... salo-plens-ajuntament-besalu
  • atencio... V.O. català

Participen

imatge de Juli Gutiérrez Deulofeu
Juli Gutiérrez Deulofeu
imatge de David de Montserrat
David de Montserrat

Llibres relacionats

La matemàtica de la història

Laurus novilis
Premi Liberisliber 2017
Lapislàtzuli
La matemàtica de la història

Col·laboren: