Liberisliber FIRA D'EDITORIALS INDEPENDENTS
Besalú 1 i 2 oct. 2016

logo liberisliber.com
ca es en

DIàLEGS

Fernando Arrabal > La raó contra la desraó. Qui ha guanyat la partida? (en la vida i l'art)

imatge de  Fernando Arrabal > La raó contra la desraó. Qui ha guanyat la partida? (en la vida i l'art)
Fernando Arrabal

Comencem amb el Renaixement. Massa llum per a alguns: va venir el Barroc. Però l'horror vacui no deixava pensar amb claredat i van assaltar les raons de la Il·lustració. A alguns els van avorrir: va arribar el Romanticisme. Però… i el món empíric, el de debò, el que veiem amb els nostres ulls? Va ser el moment del Realisme. Farts de retratar i denunciar, uns van decidir mirar cap al seu interior. Benvinguts al Simbolisme. Però s'havia d'anar més enllà, trencar amb tot: uns de bracet amb la ciència, uns altres amb l'inconscient, d'altres amb el no-res… i així fins avui: l'art, la creació, sembla un estira-i-arronsa permanent entre la raó i la desraó. I en la vida, no sembla que la cosa sigui gaire diferent: no estem sempre entre el control i el descontrol de les nostres vides?; el seny i la bogeria? l'entendre per després no entendre res?

Fernando Arrabal és un dels grans, una autèntica llegenda viva de les avantguardes del segle XX. Li hem demanat que vingui a LIBERISLIBER i ens il·lustri sobre la raó i la desraó, un dels pilars de la seva obra. Ho farà amb Paco Inclán (director de la revista Bostezo i autor de les novel·les Tantas mentiras i Incertidumbre, publicades per l'editorial Jekyll & Jill, present a la fira), en una conversa que promet ser antològica!

SOBRE FERNANDO ARRABAL

Nascut l'11 d'agost de 1932 a Melilla, fou un nen superdotat. El seu pare, militar fidel a la República, va ser condemnat a mort per Franco. Després de ser-li commutada la pena, va passar per diverses presons i al final es va escapar de l'hospital de Burgos el 1942, sense que mai més se sabés res d'ell. El 1955, Arrabal es va instal·lar a París. Set anys després va fundar el Grup Pànic al costat de Topor i Jodorowsky. S'integraria al Grup Surrealista i va freqüentar a Breton, Dalí, Duchamp, Tzara… És autor de pel·lícules, novel·les, llibres de poesia, tractats d'escacs i obres de teatre. Ha rebut el Gran Premi de Teatre de l'Acadèmia Francesa, el Premi Nadal, l'Espasa d'Assaig, el Nabokov de Novel·la i el Mariano de Cavia de periodisme. També és Caballer de la Legió d'Honor francesa.

  • rellotge...

Participen

imatge de Fernando Arrabal
Fernando Arrabal

Col·laboren: