Besalú, 7 i 8 oct. 2017

ca es en

DIàLEGS

Josep Maria Esquirol, Laia Altarriba i Alba Sotorra > Què produeix realment la cultura avui en dia?

imatge de  Josep Maria Esquirol, Laia Altarriba i Alba Sotorra > Què produeix realment la cultura avui en dia?

Coordina: Xavier Bassas

Què produïm amb el llenguatge? Què produïm amb les paraules? Acostumem a dir que el llenguatge serveix per comunicar-nos, és a dir, per produir i transmetre un missatge, un significat sobre alguna cosa: “et volia dir que...”. La cèlebre forma de l’enunciat és, precisament, aquesta: “ti kata tinos”, que deia Aristòtil, dir “alguna cosa sobre alguna cosa”. De tal subjecte, diem tal predicat.

Ara bé, hi ha certes pràctiques lingüístiques que no només comuniquen en el sentit quotidià de produir i transmetre un missatge, sinó que pretenen “produir” d’alguna manera alguna altra cosa: no és un valor afegit, potser sí és un “sentit” que no és un mer “significat”. Per entendre aquest “sentit” produït pel llenguatge de la filosofia, del periodisme i del cinema, convidem el filòsof Josep Maria Esquirol, la periodista Laia Altarriba i la directora de cinema Alba Sotorra. Què produeixen ell i elles quan escriuen un llibre, un article, una pel·lícula?

De fet, però, el que ens interessa del llenguatge de la filosofia, del periodisme i del cinema, ens ho podríem preguntar evidentment de la literatura, de l’art contemporani o de qualsevol altra pràctica cultural... perquè el que fonament la reflexió que proposem és una pregunta urgent entre tanta i tanta productivitat econòmica: què produeix realment (què dimonis hauria de produir) la cultura avui en dia?

  • rellotge...
  • si fa sol... escenari
  • si no fa sol... curia-reial

Participen

imatge de Xavier Bassas
Xavier Bassas
imatge de Josep Maria Esquirol
Josep Maria Esquirol

Vídeos i podcasts